Πέφτει, αλλά προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη»

 

Πέφτει, αλλά προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη»

Πέφτει, αλλά προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη»
Με βάση τα σενάρια Β΄ γύρου εξάγεται ένα ακόμα συμπέρασμα. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης περάσει στον Β΄ γύρο μάλλον η μάχη που θα έχει να δώσει, είναι ευκολότερη από τη μάχη του Α΄ γύρου

Αν η δεύτερη δημοσκόπηση της Noverna μάς επιτρέπει να ξεκινήσουμε να μετράμε κάποιες τάσεις, θα μπορούσε κάποιος σε συνδυασμό και με άλλες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας επιγραμματικά να σημειώσει: Ο Χριστοδουλίδης πέφτει, ο Αβέρωφ παραμένει σταθερός, ο Μαυρογιάννης ανεβαίνει. Η κινητικότητα αυτή βέβαια δεν αλλοιώνει την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί τους τρεις τελευταίους μήνες. Παρά την πτώση του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες ο Νίκος Χριστοδουλίδης, πέφτοντας κάτω από το ψυχολογικό φράγμα του 30%, εξακολουθεί να προηγείται στην κούρσα των προεδρικών εκλογών του 2023, διατηρώντας τον τίτλο του φαβορί. Την ίδια στιγμή ο κ. Νεοφύτου έχει οριακή πτώση 0,3%, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης εμφανίζεται με αύξηση ποσοστών σχεδόν 3%.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη δεύτερη δημοσκόπηση του «Πολίτη» φαίνεται να αυξάνεται η αποχή και το λευκό, κάτι που επιτρέπει τη διατύπωση μιας ακόμα παρατήρησης. Η αποχή σε αυτές τις εκλογές θα έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Υπό ποια έννοια; Ότι σε υψηλότερα ποσοστά η νεανική ψήφος κινείται προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Την ίδια στιγμή στις ηλικίες 18-44 υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα ψήφου και ταυτόχρονα μεγαλύτερη ροπή προς την αποχή. Αν η αποχή με βάση παραμείνει στο 12% είναι μια εξέλιξη που ευνοεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Αν η αποχή και το λευκό κινηθούν κοντά στο 30% ή και περισσότερο, όπως δηλαδή συνέβη στις προεδρικές του 2018, τότε μάλλον τις μεγαλύτερες απώλειες θα έχει ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε σχέση με τα ποσοστά που λαμβάνει σήμερα στις δημοσκοπήσεις.

Με βάση τα σενάρια Β΄ Γύρου εξάγεται ένα ακόμα συμπέρασμα. Αν ο κ. Χριστοδουλίδης περάσει στον Β΄ Γύρο μάλλον η μάχη που θα έχει να δώσει, είναι ευκολότερη από τη μάχη του Α΄ Γύρου.

Η μάχη να ηττηθεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης μπορεί να δοθεί μόνο στον Α΄ Γύρο. Αν ο Αβέρωφ Νεοφύτου καταφέρει να συσπειρώσει το κόμμα του σε ποσοστό της τάξης του 75-80% τότε έχει ελπίδες απέναντι στον κ. Χριστοδουλίδη. Με βάση τον πίνακα 7 όλες οι νέες εισροές στο στρατόπεδο Αβέρωφ αποτελούν επαναπατρισμό συναγερμικών ψηφοφόρων από αυτούς που αρχικά κινήθηκαν προς τον κ. Χριστοδουλίδη. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση Μαυρογιάννη. Ο οποίος θα πρέπει να συσπειρώσει πέραν του 60% του ΑΚΕΛ, και επιπλέον να ισχυροποιήσει τα ερείσματα που φαίνεται ότι έχει και στο ΔΗΚΟ και στην ΕΔΕΚ και στους Οικολόγους.

0 Response to "Πέφτει, αλλά προηγείται ο Νίκος Χριστοδουλίδης - Δημοσκόπηση Noverna για λογαριασμό του «Πολίτη»"

Post a Comment